Tuesday, June 25, 2013

Jerebu Jejaskan Pendapatan Peniaga

JOHOR BAHARU, 24 Jun (Bernama) -- Seorang pengusaha kedai makan di Taman Pelangi di sini terpaksa berehat semalam kerana tidak mempunyai pelanggan - semuanya kerana kehadiran jerebu.

Source from (Utusan Malaysia): http://www.utusan.com.my/utusan/Kota/20130625/wk_01/Gerai-makan-turut-terjejas
Published: Jun 24, 2013

Source from (Bernama): http://www.bernama.com/bernama/v7/bm/ge/newsgeneral.php?id=958360
Published: Jun 24, 2013


GERAI-GERAI makan di Kampung Baru, Kuala Lumpur kelihatan 
lengang berbanding kebiasaan, dipercayai disebabkan oleh cuaca berjerebu. 
Orang ramai tidak selesa untuk menjamu selera di premis terbuka, 
selain bimbang terdedah kepada risiko kesihatan.

Tinjauan Utusan Malaysia di gerai makanan sekitar Kampung Baru kira-kira pukul 1 petang ini mendapati, lokasi yang mendapat jolokan 'syurga makanan KL' itu kurang dikunjungi orang ramai.

Malah, terdapat pengusaha yang memilih untuk memendekkan waktu operasi dan mengurangkan pilihan makanan kerana mahu menutup lebih awal berbanding hari biasa.

Seorang peniaga yang hanya mahu dikenali sebagai Fazilah berkata, perniagaan nasi campur yang diusahakannya sejak enam tahun lalu turut terjejas akibat cuaca berjerebu.

"Selalunya waktu begini sudah dipenuhi pelanggan, tetapi sejak dua hari lalu boleh dikira dengan jari kerana ramai pelanggan memilih untuk menjamu selera di tempat tertutup dan berhawa dingin kerana tidak mahu terdedah kepada jerebu.

"Bagaimanapun, saya tetap membuka kedai seperti biasa kerana ini sumber rezeki kami dan mengambil inisiatif untuk menutup lauk-pauk yang dihidang dengan kepingan plastik," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Sementara itu, peniaga roti canai, Zaini Ilyas, 52, berkata, masalah jerebu yang melanda kini menyebabkan orang ramai lebih suka berada di dalam bangunan.

"Tetapi, saya mendapati pelanggan datang seperti biasa dan syukur perniagaan tidak begitu terjejas biarpun jerebu semakin teruk melanda ibu negara," katanya yang memulakan perniagaan pada pukul 6 pagi.

Kakitangan swasta, Faez Fakharie Abdul Halim, 26, berkata, dia tetap membeli makanan di gerai makanan namun memilih untuk menjamu selera di rumah atau pejabat.

"Risiko untuk dijangkiti penyakit berkurangan kerana kita tidak terlalu lama terdedah dengan asap jerebu dan pengusaha juga mengambil langkah-langkah yang sepatutnya termasuk menutup makanan yang dihidangkan," ujarnya.

Ahmad Mustaqim Murad, 25, pula berkata, orang ramai perlu memilih premis makanan yang tertutup buat masa ini untuk memastikan kesihatan tidak terjejas.

"Kita ada pilihan kedai yang tertutup berbanding gerai-gerai tepi jalan yang popular dan digemari ramai, tidak rugi kita elakkan berada di kawasan terbuka ketika musim jerebu ini," katanya.

No comments:

Post a Comment